Mobilització de la classe treballadora argentina davant els atacs a les seves conquestes

Carta Setmanal 975 per descarregar en PDF

La classe obrera argentina s’enfronta a brutals mesures que pretén imposar el govern de Milei, tant contra les seves conquestes socials com contra els drets democràtics. I es mobilitza activament contra elles. En aquesta Carta setmanal reproduïm un article dels nostres camarades llatinoamericans sobre la convocatòria i preparació de la vaga general del 24 de gener a l’Argentina, així com extractes d’una declaració pública de nombroses organitzacions argentines i signants a títol individual. Aquesta declaració completa es troba en www.posicuarta.org. Així mateix, a la web d’Informació Obrera està disponible l’article Argentina, quo vadis? Perspectives davant la declaració de guerra del capital a través de Milei (https://informacionobrera.org/argentina-quo-vadis/).

La preparació de la vaga general del 24 de gener a l’Argentina

Un primer xoc entre Milei i els sindicats i organitzacions populars

En menys d’un mes del govern de Javier Milei, que va adoptar una “teràpia de xoc” al servei del capital financer amb el seu Decret d’Emergència Nacional i després amb la “llei òmnibus” (vegeu em otrabalho.org.br), ja es va anunciar un enfrontament a nivell nacional per al 24 de gener.

Per iniciativa de la central sindical CGT, acompanyada immediatament per les dues CTA, es va convocar una vaga general que es prepara a tot el país a partir del migdia del dia 24, amb la concentració principal davant el Congrés argentí a Buenos Aires. L’aturada es desenvoluparà a totes les províncies del país i ja compta amb el suport combatiu de nombrosos moviments populars i forces polítiques que van des del Front d’Esquerra dels Treballadors (FIT-U) fins als diferents sectors del peronisme que s’han unit darrere de la crida de la CGT la derogació del DNU i de la “llei òmnibus”.

Des de l’anunci, a finals de desembre, de la vaga per frenar els “paquets” de Milei, la CGT i la CTA dels Treballadors han aconseguit als tribunals la suspensió de les mesures laborals incorporades en ells.

Cada dia que passa, nous sectors, moviments i organitzacions se sumen a la preparació del 24 de gener, que s’anuncia amb molta força, a mesura que augmenta la consciència que les mesures per atemptar contra l’economia popular, els drets socials i laborals, les privatitzacions, van acompanyades de l’intent d’imposar un “règim d’excepció”, que concentraria el poder en la presidència de la República fins al 2025, que es pot prorrogar fins al final del mandat de Milei.

La mobilització per baix

Assemblees en tots els sindicats de les tres centrals a totes les províncies, reunions amb parlamentaris per rebutjar els “paquets”, moviments populars -dones, piqueters, pobladors, estudiants- que es preparen per ajudar en la vaga general, és el clima social a l’Argentina a pocs dies de l'”aturada”.

A la capital federal i a la província de Buenos Aires han començat a sorgir assemblees populars als barris que es preparen per a la vaga general i discuteixen la seva continuïtat. El 13 de gener, al Parc Centenari de Buenos Aires, es va dur a terme una segona reunió de l’Assemblea d’Assemblees amb 400 participants on van parlar 30 representants d’assemblees de barri. La mateixa dinàmica d’organització des de baix comença també a les altres províncies.

En aquesta mobilització des de baix, a més del derrocament per part del Congrés del DNU, la “llei òmnibus” i el protocol de repressió emès pel govern de Milei, hi ha demandes com: suspensió del pagament del deute extern i anul·lació de l’acord amb l’FMI; lluitar contra la inflació, congelant els preus dels aliments, l’energia i el transport; la recuperació de la sobirania sobre els béns comuns i el control del comerç exterior; Recuperació immediata de salaris i pensions, contra acomiadaments, llei de lloguers i desnonaments.

Per suposat, aquestes demandes només seran possibles amb una derrota contundent del govern de Milei. El 24 de gener s’iniciarà un procés decisiu de lluita pel futur immediat de l’Argentina. Tot el suport internacional i la solidaritat a la lluita del poble treballador argentí!

Julio Turra

La necessitat i la urgència són del poble treballador

El país s’encamina acceleradament a un fort autoritarisme (…) que afavoreix només les grans empreses multinacionals i locals i perjudica directament la classe treballadora i els sectors populars. Així ho demostra el DNU que declara “l’emergència pública en matèria econòmica, financera, fiscal, administrativa, previsional, tarifària, sanitària i social fins al 31/12/2025″, i en paral·lel, el projecte de Llei Òmnibus suma l’emergència en defensa i seguretat, establint que el propi Poder Executiu pot prorrogar-se a si mateix per dos anys més (…) És un intent autoritari en la forma i en el contingut (…) amenacen amb la repressió i la violència (com amb l’il·legal Protocol Antipiquets) per garantir-se la governabilitat. La renovació de les cúpules de les Forces Armades aprofundeix encara més l’alineament amb Estats Units i Israel, i les prepara per a un eventual escenari més repressiu (…).

L’ajust no el paguen ni la casta ni la política, sinó que recau una vegada més sobre les jubilacions, sobre els qui viuen de la seva feina, sobre els qui són exclosos de la producció i el consum, sobre els qui lloguen, sobre les petites empreses i comerços del barri.

Al vertiginós ritme de la carestia de la vida, cauen els salaris, jubilacions i ingressos populars mentre es planteja un escenari amb creixement de la desocupació, de la pobresa i de la indigència. El resultat de l’àncora posada en els salaris i en la recessió com a recepta suposada per aturar la inflació és devastador per a les majories populars, augmentat per una brutal devaluació realitzada en un sol dia i el començament de l’alliberament de tota mena de tarifes.

És un govern que sense cap eufemisme expressa els interessos del gran capital i de les classes dominants (…). La reforma laboral és completament contrària als treballadors i a les organitzacions sindicals: ataca el dret de vaga (…) rebaixa les indemnitzacions (…) qüestiona la ultraactivitat dels convenis col·lectius (…) ataca el dret a la llicència per maternitat; allarga els períodes de prova, etcètera (…).

La contrapartida d’aquests atropellaments és l’estat deliberatiu i una politització creixent de vastos sectors de la nostra població (…) la concentració del 20 de desembre, la reaparició de les cacerolades als barris, els atacs contra l’organització sindical i els treballadors, i la massivitat assolida per la convocatòria de la CGT el passat 27 de desembre van pressionar sobre els dirigents sindicals per decretar una aturada amb concentració davant el Congrés de la Nació per al pròxim 24 de gener.

És un necessari punt de partida (…) Els treballadors i els sectors populars hem de prendre a les nostres mans aquesta aturada nacional. D’ aquí al 24 cal impulsar convocatòries obertes de discussió i deliberació a la recerca de la més àmplia unitat d’ acció per impulsar l’ atur i un pla de lluita de llarg abast.

Les organitzacions, corrents polítics i persones que signem aquesta declaració ens comprometem a desenvolupar totes les activitats necessàries al nostre abast per garantir la realització de l’ atur en la més àmplia unitat possible.

(…) Necessitarem organitzar-nos des de baix, des de cada lloc de treball, barri, escola (…) necessitem envoltar de solidaritat cada lluita i aportar a cada necessitat popular. Promoure assemblees, multisectorials, congressos, és a dir instàncies unitàries permanents que ajudin a articular, a trencar la fragmentació i no quedar-nos sols en les molt necessàries lluites de cada sector (…) cada lluita aïllada pot ser més fàcilment derrotada (…) Hem d’aprofitar que (…) des de baix debatem de política i ens ajuntem per resistir, per també debatre quin país necessitem, quina democràcia, quina política. Les i els sotasignants ens comprometem a aportar a aquesta lluita i necessitat popular amb totes les nostres forces.

Donem suport i serem part de les diferents accions de lluita popular en camí a l’aturada del 24 de gener (…) en les accions d’organitzacions de jubilades i pensionades del proper 10 de gener, en la jornada de lluita de treballadores i treballadors estatals el 15 de gener, i en la jornada nacional de lluita de moviments territorials del 17 de gener (…) El futur està en perill i els pròxims mesos són decisius. Anem tots i totes per l’aturada general i el pla de lluita per derrotar el govern del capital. Transformem el 2024 en un any de lluita i esperança.

  • Suspensió del pagament del deute extern. Anul·lació de l’acord amb l’FMI
  • Per derrotar la inflació, congelament de preus i control a les grans empreses formadores de preus en la producció i la distribució dels productes de la cistella bàsica, de l’energia i del transport
  • Recuperar la sobirania sobre els nostres béns comuns, les vies navegables i el control del comerç exterior
  • Recuperació immediata de salaris i jubilacions. Contra els acomiadaments. Contra la derogació de la Llei de Lloguers i els desallotjaments. Contra la repressió i les detencions que ataquen les lluites populars
  • A sota el pla d’ajust, el DNU, el Protocol Antipiquets i el projecte de Llei Òmnibus. Totes i tots a l’aturada nacional del 24 de gener. Per un pla de lluita fins a derrotar els plans de Milei i les grans empreses

Primeres signatures

Marabunta – Corrent Social i Política / MULCS Moviment per la Unitat Llatinoamericana i el Canvi Social / Poder Popular / CPI Corrent Política d’Esquerra / ASL Acció Socialista Llibertària / Col·lectiu de Comunicació Contrahegemoniaweb / Col·lectiu Reagrupant / Emancipació Sud / FPDS – CP Front Popular Darío Santillán – Corrent Plurinacional / Fil Roig – Col·lectiu Militant / La Fragua – Col·lectiu Militant / Diàleg 2000-Jubileu Sud Argentina / Proposta Sud / OLP Resistir i Lluitar / OLP Resistir i Lluitar (Prisionerxs d’aquesta democràcia) / Col·lectiu de la revista i editorial Eina / Col·lectiu Esborrany Definitiu, periodisme de classe / Agrupació Comuna Docent (La Matança) / Des del Peu, La Pampa / Classe Pública, col·lectiu de docents universitaris (UNLP) / El Centre Cultural i Artístic El Càntir / La Casona dels treballadors “José De Luca” / Corrent Docent Emancipadora en COAD UNR i nombroses firmes individuals.

Buenos Aires, gener de 2024

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.