La justa mobilització dels pagesos alemanys

Carta Setmanal 974 per descarregar en PDF

Aquesta Carta ha estat redactada inspirant-se àmpliament en un article del diari alemany Sopode.

Aquest dilluns 15 de gener es preveu a Berlín, capital de la República Federal Alemanya, una manifestació central de pagesos de tots els länder del país. Els pagesos estan mobilitzats des de principis de desembre davant la decisió del Govern federal (govern tripartit de socialdemòcrates, liberals i verds, coalició coneguda com a “semàfor”) d’adoptar retallades contra els petits pagesos. El Govern va anunciar aquestes mesures després de la sentència del Tribunal Constitucional Federal, que va declarar inconstitucional el pressupost del Govern de Scholz. El Govern federal va deixar clar en primer lloc que no es tocarà la despesa militar ni els costos de la guerra d’Ucraïna (recordem que en un primer moment el Govern va aprovar un pressupost especial de 100.000 milions d’euros, i que en el pressupost del 2024 es destinaven 86.000 milions a Defensa, 19.000 més que el 2023). Tampoc es tocaran les subvencions a les grans empreses, incloent-hi les de les empreses de comercialització de productes alimentaris.

En canvi, el Govern federal va decidir aplicar mesures d’austeritat contra els agricultors: eliminar l’exempció de l’impost de circulació per als vehicles agrícoles i forestals i reduir els subsidis al dièsel agrícola, subsidis que suposen simplement reduir l’impost del gasoil. Això generaria al voltant de mil milions d’euros per al pressupost federal. L’eliminació d’aquest subsidi és un altre cop devastador per als agricultors, que durant molt de temps han estat espoliats per les grans empreses agroindustrials i comercials, famolenques de guanys, així com pels inversors financers que compren terres a mansalva.

Hi ha una especulació massiva per part de les empreses immobiliàries amb les terres agrícoles. Entre altres inversors privats, cal esmentar la Fundació Aldi-Nord o “Deutsche Wohnen”, un dels majors propietaris de terres d’Alemanya. Però això no és tot.

Aquestes empreses dicten els preus i redueixen els ingressos dels agricultors. A Alemanya, quatre grans grups es reparteixen el mercat de l’alimentació: els grups Edeka, Rewe, Aldi i Schwarz. La seva participació ha augmentat constantment en els últims vint anys, i el 2021 el quartet va representar més del 85 per cent de les vendes en el comerç minorista d’aliments, un total de més de 218.000 milions d’euros.

El mercat és un oligopoli de facto. 38 000 fabricants d’aliments, principalment petits i mitjans, s’enfronten al gran comerç de l’alimentació. A causa del seu poder de mercat, Edeka, Rewe, Aldi i Lidl sovint poden dictar els termes i condicions dels proveïdors més petits.

Entre els fabricants d’aliments que processen productes agrícoles, n’hi ha alguns que són els que decideixen. Entre ells es troben, per exemple, Dr. Oetker, Tönnies, Ferrero, Coca-Cola, Nestlé, Procter & Gamble, Tchibo, Unilever, Mars i Danone. El que està en joc és la qüestió de les qüestions, la propietat de la terra i la concentració d’aquesta propietat en mans de grans monopolis internacionals.

Pel costat dels costos, també hi ha la indústria de fertilitzants i pesticides, que està obtenint guanys cada vegada més grans. Els augments dels preus de l’energia com a resultat de la política austericida del Govern federal també condueixen a immensos augments de costos als quals els agricultors no poden fer front. Tot això redueix els ingressos dels agricultors.

En aquest context, milers de petits agricultors ja s’han donat per vençuts en els últims anys i han venut les seves terres. Martin Schulz, president nacional de l’Associació Alemanya d’Agricultura Rural (AbL), va dir recentment que la llista de retallades es produeix en una situació “en la qual molts agricultors ja tenen l’esquena contra la paret”. D’aquí la legítima protesta. Les mesures actuals preses pel govern alemany són la gota que ha penjat el vas.

El 18 de desembre, els agricultors van paralitzar Berlín amb 3.000 tractors. Van seguir nombroses manifestacions i mítings de protesta. El 10 de gener hi va haver 4.000 persones a Dresde, els agricultors van paralitzar la terminal de contenidors a Bremerhaven, més de 100 entrades d’autopista van ser bloquejades a Brandeburg, hi va haver manifestacions a Magúncia, Augsburg, Flensburg, Schwerin, Hesse, Cottbus, Hannover. Els agricultors de Schleswig-Holstein i Baixa Sajonia es van dirigir en tres combois de tractors al port d’Hamburg…, els agricultors de tot el país són als carrers, des de petites granges i agricultors ecològics fins a granges familiars i grans cooperatives. Aquest dilluns 15 de gener, els agricultors es mobilitzaran per concloure les accions de protesta amb una manifestació i una gran concentració a Berlín, al carrer del 17 juny.

La qüestió va més enllà d’Alemanya

La qüestió supera el marc alemany. Són molts els països -entre ells Espanya- que subvencionen el gasoil agrícola. Si la mesura proposada pel govern alemany segueix endavant quant trigaran altres governs a arremetre contra l'”antiecològica” subvenció al gasoil agrícola i pesquer?

A Alemanya, la demagògia “mediambiental” s’utilitza per atacar un producte de primera necessitat per a la producció agrícola (llevat que es pretengui tornar a l’oratge romà tirat per una parella de bous). Però els agricultors saben que, alhora que tracta d’imposar-los dures retallades, el govern augmenta el 2024 el pressupost militar en un 40%. Com si l’exèrcit fos una entitat ecològica. Els Verds alemanys no han tardat, després d’entrar al govern, a desprendre’s de tota vel·leïtat “pacifista”.

El capital financer no necessita per a res una capa d’agricultors productius a Europa. Les multinacionals estan comprant massivament les terres molt fèrtils d’Ucraïna. Dins de la UE també especulen amb les terres, per cultivar-les utilitzant obra immigrant en condicions de semiesclavitud. Una operació en la qual “sobren” els agricultors independents.

Units contra el govern de Scholz

Els agricultors de moltes ciutats i municipis, els camioners, els transportistes de l’Associació Federal de Transport de Mercaderies i Logística (BGL), que s’oposen a l’augment dels peatges i exigeixen més inversió estatal en la reparació de ponts i carreteres; els taxistes, també estan anunciant accions de protesta, els artesans es veuen del costat dels agricultors, la seva protesta es dirigeix contra la llei de calefacció, entre altres coses. La decisió del Govern federal de suprimir els subsidis als preus de l’energia i l’electricitat després de la sentència del Tribunal Constitucional Federal afecta tota la població. La insurrecció dels pagesos és el presagi d’una insurrecció social molt més profunda i àmplia del poble.

Davant el govern, organitzar la solidaritat amb els agricultors

El vicecanceller Habeck, ministre d’Economia i Clima (dels Verds) va ser rebut per agricultors furiosos quan intentava baixar d’un ferry al seu retorn de vacances. Totes les forces polítiques van protestar contra els pagesos i els van advertir contra “infiltracions de la dreta en les seves protestes”. I com és costum, no només a Alemanya, qualsevol mobilització contra la política dels governs és acusada de fer el joc a la dreta, o, en relació amb Palestina, de ser antisemita.

La “condemna” contra els pagesos ha estat adoptada per tots els partits, per la majoria dels mitjans de premsa. A la pàgina de Twitter del Partit de l’Esquerra Die Linke al land de Schleswig-Holstein es va fer una crida a la solidaritat amb Habeck, donant suport a la política del govern tripartit.

Hi ha una excepció: Sahra Wagenknecht, que recentment, juntament amb un grup de diputats, va trencar amb la direcció de Die Linke va declarar el seu suport a la revolta dels agricultors: “El semàfor (govern tripartit) converteix els grangers en vaques lleteres per les seves polítiques fallides. Cada euro de càrrega addicional per als agricultors alemanys és massa. Recolzo les protestes i demano al govern federal que retiri per complet les supressions previstes. És vergonyós que Habeck es presenti ara com una víctima de les protestes”. “En lloc de queixar-se amb llàgrimes als ulls per les protestes, el govern federal hauria d’estar agraït a tots els que encara cultiven a Alemanya avui dia. Necessitem l’abolició de l’absurd preu del CO₂, la reversió de totes les retallades agrícoles i un important programa d’ajuda a l’agricultura per evitar que les explotacions agrícoles morin ” (totes les cites estan tretes de Tagespiegel del 5 de gener de 2024.

En la conferència de premsa del dilluns 8, dia de la fundació del nou partit Aliança amb Sahra Wagenknecht (BSW), que va tenir lloc paral·lelament a l’inici de la setmana d’acció dels agricultors i la seva lluita, el partit BSW també va expressar la seva solidaritat amb els pagesos i la seva lluita. “Les protestes dels agricultors mostren de manera impressionant quant gran és el ressentiment contra la política catastròfica del semàfor (govern tripartit) , que està carregant els ciutadans i les petites empreses amb més i més costos. És hora de la raó i la justícia, per això avui fundem el nou partit “Aliança Sahra Wagenknecht”. (Facebook de Sevim Dagdelen del 9.1.2024)

Harri Grünberg, del Consell de Portaveus de Was Tun?! (Què Fer): “Sahra Wagenknecht expressa la seva solidaritat amb els agricultors que es manifesten, això és una cosa bona. El govern semàfor ha de desaparèixer”. Andreas Grünwald, també de Was Tun, va protestar contra la solidaritat de l’esquerra amb un ministre del Govern: “Al principi penso: és una falsificació. Però aquest no sembla ser el cas, perquè està publicat a la pàgina de Twitter del partit a Schleswig-Holstein. Així que, llavors: solidaritat amb Robert Habeck, un dels principals actors de l’actual espoli de la població. (…) Solidaritat amb un d’aquests pocavergonyes neoliberals, alhora que denuncia les protestes dels pagesos, que en massa –i amb enormes jornades de treball– guanyen menys per a si mateixos que molts treballadors de la gran indústria. (…) Solidaritat amb Olaf Scholz perquè cada vegada l’escridassen més quan apareix en algun lloc? O solidaritat amb la Sra. Baerbock, ministra ecologista d’Afers Exteriors caracteritzada per ser la més implicada en l’enviament d’armes a Ucraïna?”

La protesta pagesa “segrestada” per la dreta?

Renovada campanya de desprestigi controlada pel Govern

A continuació, citem un comentari al Junge Welt del 8 de gener de 2024:

“Els creadors d’estat d’ànim i opinió reben l’encàrrec d’encapçalar la campanya: els columnistes més afamats del Süddeutsche Zeitung, Taz i Spiegel. Des del refugi de les seves redaccions, disparen des de tots els gèneres, imiten els franctiradors periodístics del govern semàfor de guerra i pobresa. L’enemic intern estacional de l’Estat està marcat: els que s’han sortit dels límits, els que s’han tornat llops; ja no amb forca i guadanya, sinó amb monstres de cavalls de força fortament motoritzats. El to: la mobilització dels pagesos amenaça de tornar-se “antidemocràtica”, les formes individuals d’acció abandonen la base de l’Estat de dret. I en el fons, la plebe rural és reaccionària, protofeixista infiltrada. Els polítics verds, juntament amb els portaveus d’altres grups parlamentaris, van propagar ràpidament la idea de mantenir-se al marge de les protestes. Precisament perquè hi van participar derechistes i nazis”.

Com veiem, els periodistes defensors de la política de guerra i pobresa del govern no dubten a calumniar els pagesos que lluiten per la seva supervivència contra els interessos voraços de les multinacionals. A això cal afegir que els partits de la dreta i extrema dreta, CDU/CSU i l’AfD, van votar a favor de l’abolició de les subvencions a les empreses agrícoles al Bundestag. L’AfD rebutja per complet les subvencions als agricultors.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.