Després de la sentència del Tribunal Suprem Llibertat per als republicans catalans!

Declaració del Comitè Executiu del POSI – 14 octubre 2019

(veure en castellà)

Amb la confirmació del que molts es temien, ha acabat el judici polític contra els republicans catalans amb la publicació de la sentència. Els jutges del Tribunal Suprem han executat el mandat del Rei, explicitat en el discurs del 3 d’octubre de 2017. Entre 13 i 9 anys de presó per a cadascun dels processaments que es trobaven a la presó, i condemnes similars d’inhabilitació, per a un total de gairebé 100 anys. Penes que porten afegida la inhabilitació que els expulsa dels parlaments per als quals havien estat elegits i els impedeix ser candidats en futures eleccions. I això a pesar que el mateix Tribunal Suprem reconeix que no va haver-hi violència i que fins i tot els condemnats no van portar a efecte la ruptura institucional perquè només pretenien pressionar per a negociar. Una constatació que no obstant això no ha servit per a disminuir les penes i que constitueix un escàndol antidemocràtic.

Però la sentència no sols condemna als afectats. És també una condemna als 2 milions de persones que van votar l’1 d’octubre. I és una condemna també contra tot aquell que pretengui trencar, encara que sigui per mitjans pacífics, amb l’ordre constitucional monàrquic.

És un avís per a tots els treballadors i pobles de l’Estat espanyol, per als quals defensen la República davant la Monarquia hereva de Franco. Per als qui defensin els drets socials i democràtics davant un règim que els nega.

Representa també una bufetada contra tots aquells que defensaven que els problemes polítics cal solucionar-los en l’àmbit de la política. L’aparell judicial no vol cap treva i els portaveus del règim monàrquic ja estan utilitzant a fons la sentència per a exigir un reordenament de forces al voltant d’ella. Una espècie d’«unió nacional» perquè s’apliqui la sentència i no hi hagi cap «feblesa» democràtica. Pressionen en aquest sentit al president en funcions, que ha adoptat el paper que vol la dreta franquista d’aquest país insistint en el compliment complet de tota la sentència.

No obstant això les condemnes no eliminaran el problema existent. Una àmplia majoria social a Catalunya i Espanya exigeix una solució política, i volen un govern que tingui el valor d’assumir la defensa d’aquesta aspiració, de la mateixa manera que exigeix que es defensin les pensions o es derogui les reformes laborals, la llei mordassa o l’article 315.3 del Codi Penal. Que tingui el valor de no supeditar-se als qui només volen -i busquen- l’enfrontament entre pobles.

Quan s’ha conegut la sentència, milers de persones s’han tirat al carrer per a protestar. Són l’expressió de la indignació i el cansament contra un règim que ofega les llibertats. Més d’un centenar d’entitats, particularment UGT i CCOO de Catalunya, s’han manifestat de manera unitària en contra d’aquesta sentència. Noves mobilitzacions es preparen.

Totes les forces que representen als treballadors i els pobles, i les organitzacions socials han rebutjat –amb diferents matisos- la sentència i assenyalat que cal buscar vies polítiques per a solucionar la “qüestió catalana”. De l’altre costat, les tres forces franquistes (PP, Cs i Vox), l’han aplaudit o la consideren fins i tot “tova”. I amb elles s’ha alineat el govern.

Aquesta sentència igual que moltes altres, la d’Alsasua, per exemple, demostren que institucions fonamentals d’aquest Estat continuen sent franquistes. I en mans d’aquestes institucions s’ha deixat la resolució d’un problema polític. Institucions que no han dubtat a enviar a presó a aquestes persones per raons polítiques.

L’atroç acompanyament de la premsa i TV a aquesta sentència no farà callar la mobilització del poble de Catalunya i dels pobles de l’Estat espanyol.

El POSI, que des de la seva fundació ha lluitat contra la Monarquia, per la llibertat dels pobles, per la República del poble i de tots els pobles, afirma que és urgent crear un front comú per a aconseguir la llibertat dels ara condemnats, per a aconseguir les reivindicacions. Els treballadors que vagin a votar el pròxim 10 de novembre esperen del govern que es constitueixi posi en llibertat als condemnats i estableixi les bases d’un diàleg polític que obri la porta a una solució democràtica.

En qualsevol cas, el nostre compromís és el de treballar amb tots aquells que vulguin avançar cap a un gran acord de Treballadors i Pobles de l’Estat espanyol per a acabar amb aquest règim i portar la democràcia. La República.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.