Amb l’Església, hem topat – Sota la monarquia l’església catòlica manté els privilegis del franquisme

(Publicat a la Carta Setmanal 742veure en castellà)

No cessen d’aparèixer les notícies sobre l’església catòlica al nostre país. I la majoria són per a mostrar el seu caràcter reaccionari com a institució. No és l’objecte d’aquesta carta criticar les creences de cadascun. Per contra, som defensors incondicionals de la llibertat de consciència i, a més, al nostre país molts creients han barallat contra el paper de l’església i han denunciat els seus abusos en diferents camps.

En el segle IV amb Constantí al capdavant de l’Imperi Romà l’església catòlica es fusiona amb l’Estat arribant a jugar un paper determinant en tots els assumptes públics. El seu paper al llarg de la història ha estat determinant en els aspectes civils, militars, culturals. Un autèntic monopoli.

En el cas de l’església catòlica a Espanya aquest llaç ha estat especialment rellevant. La seva fusió amb la monarquia va fer que al nostre país es desenvolupés especialment la Inquisició, que jugués un paper fonamental en la “cristianització” d’Amèrica a sang i crucifix.

Nacional-catolicisme: Església i franquisme

Ens interessa en aquesta carta analitzar i explicar els llaços de la jerarquia catòlica amb el franquisme.

El paper asfixiant que durant segles va jugar l’església al nostre país va fer que es generalitzés, sobretot en l’esquerra i en les classes populars, un sentiment antireligiós molt important que va portar a la mateixa burgesia del país a tímids intents de limitar la influència de la mateixa església catòlica. La famosa “desamortització de Mendizábal” del segle XIX es va limitar a canviar les terres de les mans mortes de l’església per les mans mortes dels terratinents.

Com és lògic una institució tan antiga s’enfronta a múltiples crisis en la seva història recent.

L’enfrontament amb els jesuïtes havia portat a la seva expulsió i dissolució en època de Carles III. La raó era sobretot la del perill que suposava per a la jerarquia catòlica l’existència d’una església dins de l’església amb un poder impressionant, no només a Espanya. L’excusa va ser el suport dels jesuïtes al motí de “Esquilache” i van ser expulsats i la companyia dissolta en multitud de països.

Més tard, amb Ferran VII van ser readmesos, i novament dissolts en la República, encara que mai es va arribar a executar totalment la mesura per l’arribada del famós bienni negre amb la dreta en el poder.

Els jesuïtes arriben a ser considerats els principals propietaris agrícoles d’Europa i segons algunes anàlisis de l’època es va arribar a considerar als jesuïtes propietaris de la tercera part de les riqueses d’Espanya.

La jerarquia catòlica va donar suport gairebé unànimement el cop militar del 18 de juliol de 1936 i el Papa va declarar com a “croada” la guerra de Franco contra el poble espanyol. La unitat de l’església i l’Estat es fon amb l’arribada de la dictadura. Són els temps de l’anomenat “nacional catolicisme”. La seva col·laboració en la repressió la va fer mereixedora de l’odi de les esquerres i les capes populars però la seva influència arriba i s’estén fins avui en dia.

L’Església i la constitució de 1978

La constitució espanyola (CE) de 1978 assenyala que l’estat espanyol és aconfessional, que no laic, encara que alguns intenten fer creure que tots dos conceptes tenen els mateixos efectes.
Així l’art. 16 de la CE assenyala al punt 3.3: “Cap confessió tindrà caràcter estatal. Els poders públics tindran en compte les creences religioses de la societat espanyola i mantindran les consegüents relacions de cooperació amb l’Església Catòlica i les altres confessions.” Una manera molt sui generis de ser aconfessional.

I a més l’article 27 de la llei magna rebla:

“3. Els poders públics garanteixen el dret que assisteix als pares perquè els seus fills rebin la formació religiosa i moral que estigui d’acord amb les seves pròpies conviccions.

6. Es reconeix a les persones físiques i jurídiques la llibertat de creació de centres docents, dins del respecte als principis constitucionals.”

De fet, una de les condicions que ha posat Vox per a recolzar a Madrid a PP i Ciutadans és el compliment d’aquests últims articles.

Per a més inri la CE va ser aprovada mitjançant referèndum, amb poca participació i fort rebuig en algunes zones, el 6 de desembre de 1978 i uns dies després, el 3 de gener de 1979, es va signar el Concordat entre l’Estat i l’església catòlica per a deixar-lo tot lligat i ben lligat. Un text de centenars de pàgines que, evidentment, s’havia negociat amb l’Església alhora que s’elaborava la Constitució, per a assegurar-li que els seus privilegis s’anaven a mantenir. Aquest Concordat fixa la “col·laboració” en assumptes d’educació, cultura i economia.
Cal assenyalar també que la Unió Europea promou el paper privilegiat de l’Església catòlica i el poder del Vaticà.

Una Església més que subvencionada

Aquests acords segellen la creació i subvenció de centres d’ensenyament religiós, el pagament del salari als capellans, a part de pagar el salari als aproximadament 18.000 professors de religió que tria la cúria i que selecciona amb criteris religiosos. I a capellans en l’exèrcit, les presons, els hospitals… L’església a més rep un percentatge de l’IRPF. Se suposa que s’anava a subvencionar només d’això i li diuen autofinançament, encara que no és així perquè li lleven dels impostos.

La casella de l’IRPF a favor de l’església (que suposa ara més de 240 milions d’euros a l’any) és tot per a la cúria però la majoria del que es destina a finalitats socials també va per a ONG’s de l’església que treballen en la cooperació internacional o en activitats socials.

A més, l’església i les seves entitats reben cada any 290 milions en subvencions per a abonar les despeses d’esdeveniments religiosos i associacions d’àmbit local.

En total, es calcula que l’església rep de l’Estat gairebé 6.200 milions d’euros a l’any (la majoria, per als seus col·legis).

Més difícil és saber quants diners té acumulat en propietats l’església catòlica.

L’opacitat de l’església ho dificulta: cada arquebisbat funciona independentment i a més hi ha ordres com l’OPUS o els jesuïtes que funcionen al marge de la cúria, encara que sotmesos a l’obediència papal.

L’Opus ha estat constituït per gent de diners i homes de negocis, els supernumeraris. La seva vinculació al Banc Popular, recentment comprat pel Banc Santander va ser evident, així com la seva participació en multitud d’empreses.

L’Església viu en un paradís… fiscal

L’església està exempta de pagar determinats impostos. Per exemple, l’IBI de les seves innombrables propietats dedicades o no al culte. Per exemple, gimnasos, comerços, etc. A València acaben d’aprovar una proposta perquè l’església pagui l’IBI dels béns no dedicats al culte.

Però el que es tracta és que es derogui el Concordat i paguin adequadament. Parlem de molts de diners sobretot en ciutats que gairebé tot el centre està plagat d’edificis religiosos, com Toledo, per exemple. Només a Granada hi ha més de 3.000 propietats. Es calcula en més de 1.000 milions d’euros el muntant de l’IBI no pagat per l’església.

Immatriculacions

A més, l’església des de fa uns anys i gràcies als favors d’Aznar pot immatricular, posar al seu nom, multitud d’edificis, dedicats al culte o no, que reclamen per dret diví. Així s’han quedat amb la Mesquita de Còrdova i amb milers d’edificis, molts dels quals són reclamats pels seus veritables propietaris. I segons l’informe lliurat pel col·legi de registradors al govern, des de 1998 s’han immatriculat més de 30.000 propietats (El País – 12 d’agost 2019 https://elpais.com/sociedad/2019/08/11/actualidad/1565552360_678366.html)). Edificis pels quals a més no paguen ni un euro d’impostos.

Les subvencions

L’Església rep altres ingressos com el que els arriba via herència. La llei testamentària va ser canviada per a evitar que els jesuïtes influïssin sobre els moribunds perquè els cedissin les seves propietats, prohibint testar sobre l’últim confessor.

Però això és fàcil d’obviar testant a favor d’un altre. Avui continua sent una font d’ingressos destacada de l’església. No és casualitat la gestió que porten de residències d’ancians.

Cal assenyalar les grans sumes de diners que li arriben a l’església via la subvenció als seus centres privats (4.000 milions a l’any) i que avui continua augmentant via el xec escolar en els ensenyaments no obligatoris (ensenyament infantil i secundari) a més de l’obligatòria.

Derogar el Concordat, qüestió de democràcia

Vivim en una situació en la qual l’església és un dels pilars de la monarquia, continuació del franquisme.

En assumptes com el passat franquista de l’església hi ha dos exemples del paper reaccionari i franquista que juga:

D’una banda, el nunci del Vaticà, Fratini, acaba de fer unes declaracions assenyalant que amb l’exhumació de Franco el que ha fet el govern és “ressuscitar a Franco”. És la mateixa crítica que fa l’extrema dreta.

Però és que el prior de la Vall dels Caiguts, on hi ha un hotel que tampoc paga IBI, s’ha enfrontat al govern oposant-se a l’exhumació del dictador. Un ultradretà amb sotana que és capaç d’enfrontar-se a un govern que anteposa el seu respecte a aquesta gent abans que es compleixi la democràcia.

És imprescindible derogar el Concordat i convertir a l’Església Catòlica en una entitat associativa més, que s’autofinanci com qualsevol entitat privada.

Llibertat religiosa o laïcisme

Ara des dels sectors progressistes el que es ve a defensar és que davant el monopoli de l’església catòlica el que cal fer és obrir l’escola i donar privilegis a altres religions. Amb aquesta excusa hi hauria llibertat religiosa i tot solucionat.

O sigui que, si no n’hi ha prou amb què l’església catòlica intervingui amb les seves catequesis a l’escola, que ho facin també els pastors evangèlics, els imants i rabins.

La llibertat de consciència inclou la llibertat de consciència religiosa però el laïcisme no és una religió alternativa, és la separació d’església i estat que exigeix que la religió, proselitista, surti de l’escola i que no hi hagi cap mena de suport estatal a les religions, que passen a ser part de l’esfera privada. És part de l’abc de la democràcia des de la revolució francesa.

Al nostre país és una assignatura pendent com ho és la pervivència d’institucions com l’exèrcit, la policia, la judicatura, etc. La transició política, any 1977, va garantir la pervivència de les institucions franquistes i la seva immunitat. Acabar amb aquestes institucions i els seus privilegis és una qüestió de democràcia.

Per això, la lluita per la democràcia, per la República, inclou entre els seus continguts la separació completa de l’església i de l’Estat, i de l’Escola i de l’església.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.