La reforma de les pensions i la “promoció” dels fons privats

(Publicat a la Carta Setmanal 760veure en castellà)

A ningú se li escapa l’estreta vinculació dels atacs als sistemes de pensions públics amb els interessos dels fons privats, impulsats pel capital financer i les seves institucions, la banca, les asseguradores i els governs al seu servei.

Des del 5 de desembre passat, en tota França, joves, treballadors, jubilats, armilles grogues, sindicats, es manifesten per centenars de milers per la retirada de la reforma de les pensions de Macron i Delevoye. En el moment d’escriure aquestes línies, després d’una setmana de crisi governamental, Jean Paul Delevoye, ministre dels fons de pensions, acaba de dimitir en conèixer-se la seva vinculació amb aquests.

Reproduïm un article de l’nº 543 de Informations Ouvrières, òrgan de el Partit Obrer Independent de França (POI), de l’12 a el 18 de desembre 2019.

Les màscares cauen: Delevoye et Macron, mercenaris de les asseguradores i dels fons de pensions

L’alt comissionat per a la reforma de les pensions, Jean Paul Delevoye, va declarar el 9 de desembre: “les generacions futures ens ho agrairan.” Treguin els seus mocadors… En realitat, els que més agraïts estaran a Jean-Paul Delevoye, són les asseguradores privades, els fons de pensions, en resum, el capital financer que Jean-Paul Delevoye coneix molt bé: està estretament vinculat a ell, com acaba de revelar la premsa.

Delevoye gaudeix del seu sou de ministre delegat (10.135 euros bruts al mes, sense comptar les prestacions en espècie). Amb els seus emoluments simultanieja les pensions de jubilació de les seves funcions oficials passades i també el salari de president de Parallaxe, un “think tank” en el si del grup de formació IGS (per un import mensual de 5.368 euros, és a dir 64.420 euros nets a l›any des de 2017).

“Estretament vinculat a la federació francesa de les companyies d’assegurança”

Anem al seu vincle amb les companyies d’assegurança. Delevoye, home totalment abnegat, ocupa “desinteressadament” (pot permetre-li-ho) el lloc d’administrador de l’organisme de formació de les companyies d’assegurances, l’Ifpass. A més, Delevoye havia omès acuradament aquesta última funció en emplenar la seva «declaració d›interessos» en el moment d›entrar en el govern per a pilotar el llançament de la «reforma» de les pensions.

Delevoye, “desinteressat” a compte de les companyies d’assegurances? “Si és així, és que era un activista!”, solta un ferroviari de Montparnasse (estació parisenca, ndlt), indignat, com tots els seus companys, per aquestes revelacions.

Té raó. “l’Ifpass està estretament vinculat a la Federació Francesa d›Assegurances (FFA)”, indica en el diari “Le Parisien” (9 de desembre), un exdirigent d’aquest organisme, afegint: “els vincles amb Jean-Paul Delevoye són valuosos, particularment perquè la totalitat del sector aquesta molt interessat per la reforma.” Els voltors!

El director “d’AGR La Mondiale”, una de les principals companyies de segur franceses, confirmava, en les columnes del “Journal du dimanche”, l’octubre passat, tot el seu interès pel “règim universal” projectat per Delevoye i Macron, declarant que “la reforma de les pensions obre perspectives”. “Perspectives” … Les pensions, són un botí de més de 300 milions!

Un fons d’inversió americà de 7.000 milions de dòlars

Aquestes companyies d’assegurances estan a l’aguait, com Allianz (7,5 milions de beneficis en 2018), Generali (2,3 milions d›euros en 2018) o Axa (més de 6 milions en 2017). Axa que presumeix en la seva pàgina web dels seus “productes financers” per a preparar la jubilació amb aquest argument: “El nivell de les pensions serà sens dubte menor que el dels pensionistes actuals.”

Gràcies Delevoye!

I l’anunci de Axa afegeix: “Enfront d’aquesta situació, cadascun de nosaltres, assalariats com a professionals, independents, ha de prendre la davantera!” Que em paguin ja…

I hi ha una altra cosa mes. En la seva pàgina web, el diari “LIbération” també indica el 9 de desembre que “els representants del fons de pensions més important en el món, molt interessats per la llei PACTE (llei del 22 de maig 2019 relativa al creixement econòmic i a la transformació de les empreses, ndlt) i la reforma de les pensions, ja es van reunir diverses vegades, no sols amb el president de la República, sinó també amb Jean-Paul Delevoye, l’alt comissionat per a les pensions”. Aquest mega fons d’”inversió”, és l’americà BlackRock, que gestiona, al compte de fons de pensions, prop de 7.000 milions de dòlars.

I a Espanya

Com es pot veure, el govern Macron, segons diuen ells mateixos, un govern a l’servei del “bé comú”, de “l’interès general”, en realitat està a l’servei dels fons privats, és a dir, de l’capital financer.

Per què?, què pot portar als treballadors la liquidació del sistema de pensions de la Seguretat Social i la seva substitució per una pensió privada, la substitució del sistema de repartiment pel de capitalització?

Segons un article del periòdic El País (25 de febrer de 2019), al seu torn defensor de les pensions privades, titulat “El gran fracàs de les pensions privades a Espanya: la seva baixa rendibilitat no cobreix ni la inflació”:

“Els plans de pensions del sistema individual van tancar el 2018, segons les dades de l’Associació d’Institucions d’Inversió col·lectiva (Inverco), amb unes pèrdues anuals de mitjana del 4,08%. (…) En 15 i 20 anys, la seva rendibilitat mitjana anual va ser del 2,54% i 2,05%, és a dir, que amb prou feines cobreixen la inflació.”

I això si no fan fallida, clar. Està tot dit: els únics que guanyen amb els plans privats de pensions són els bancs i les asseguradores que els gestionen.

I en altres països

I què passa en altres països com Alemanya, Àustria o Suècia que han avançat amb les “reformes” de les pensions? A Suècia, gairebé el 16% dels majors de 65 anys vivien en 2017 per sota del llindar de la pobresa segons Eurostat. És una de les principals conseqüències de la posada en marxa d’un sistema de jubilacions per punts (com el que proposa Macron a França) fa ja més de 20 anys. En aquest país, on es pren tota la vida laboral per al càlcul de la pensió, el muntant de les pensions ha caigut avui al 53% de l›últim salari, enfront del 60% l›any 2000.

Encara l›ex-primer ministre Göran Personn parla bé del sistema de pensions suec: «tenim el millor sistema de pensions del món, amb solo la petita fallada que proporciona pensions massa baixes.» Quin papanatas!

Pot comprovar-se amb facilitat que les pensions de la seguretat social estan amenaçades en tota Europa a partir de contrareformes que utilitzen els mateixos elements: càlcul de la pensió a partir del còmput de tota la vida laboral, introducció de fórmules que tinguin en compte l’augment de l’esperança de vida com a coeficient reductor de la pensió, la substitució de les cotitzacions per impostos finalistes, etc.

La defensa dels sistemes públics de pensions es converteix en tota Europa en una qüestió vital per als treballadors.

Governi qui governi, les pensions es defensen!

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.