750 jutges es solidaritzen amb el Tribunal de “La Manada”

(Publicat a la Carta Setmanal 687veure en castellà)

Cal acabar amb aquest poder judicial franquista

Més de 750 jutges espanyols han presentat una queixa al Consell Consultiu de Jutges Europeus per denunciar la “gravíssima amenaça” que segons ells s’ha produït contra la independència judicial pel que ells denominen el “linxament públic”, contra el tribunal que va dictar la sentència de” la Manada”.

Aquests 750 jutges, que suposen ni més ni menys que el 15% del total de jutges que hi ha a Espanya, denuncien en el seu escrit la “gravíssima amenaça que s’ha alçat contra la independència judicial a Espanya” i expliquen que “el cas consisteix que un cop dictada la sentència per part d’un tribunal espanyol (l’Audiència Provincial de Navarra) en un cas amb molta notorietat com ‘La Manada’ s’ha desfermat una pressió social contra aquest òrgan jurisdiccional fins a arribar al linxament públic”.

És a dir, que a aquests jutges no els preocupa ni la sentència, que va dictaminar que no hi havia violència ni intimidació en els abusos sexuals comesos per cinc homes joves i fornits contra una jove indefensa, ni la situació de la víctima, ni el fet que els cinc violadors hagin estat recentment posats en llibertat, sinó la indignació social contra aquestes sentències.

Segons els 750 jutges que signen l’escrit, això es produeix “amb la complicitat i beneplàcit de polítics que veuen una oportunitat per millorar els seus rèdits electorals i sense que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hagi contestat eficaçment a tan preocupants amenaces contra la separació de poders i el bon nom d’uns jutges injustament atacats”.

La queixa d’aquests jutges afegeix que se senten “completament desprotegits davant les interferències dels poders Executiu i Legislatiu en la funció judicial”.

Recordem que plou sobre mullat. Anteriorment, les quatre associacions de jutges -sense diferències entre associacions “progressistes” i “conservadores” i altres entitats com la Plataforma Cívica per la Independència Judicial han recolzat sense fissures l’actuació d’aquests jutges.

Entretant, més d’1.400.000 persones han signat una petició d’inhabilitació dels jutges responsables de la sentència de “la Manada”. Compartim la seva indignació, però hem d’afegir que la solidaritat de tants jutges amb aquest tribunal demostra que aquest sistema judicial no és reformable ni es pot democratitzar, que amb aquests jutges no hi va a haver justícia per a les dones agredides o violades.

No és d’estranyar. Es tracta de l’aparell judicial heretat del franquisme sense cap tipus de depuració. Un sistema judicial que durant anys ha perseguit a les dones que lluitaven per la seva llibertat, i ha emparat o tancat els ulls cap a la violència masclista (només ha anat canviant davant la mobilització social). Un aparell judicial que s’acarnissa amb els 300 sindicalistes processats per fer vagues o amb els polítics catalans que han gosat atemptar contra la “unitat d’Espanya”, però que surt en defensa dels jutges que posen en llibertat a violadors.

Reivindicar la “independència judicial” amb aquests jutges no és una petició democràtica ni progressista. Tot el contrari, és donar suport al manteniment en el seu lloc de treball a aquests enemics dels drets dels treballadors, dels pobles i de les dones.

Cal acabar amb aquest aparell judicial. Cal acabar amb aquest règim que els empara. Només imposant una República en la qual els jutges siguin triats pel poble i responguin davant seu es pot obrir pas la defensa dels drets i la vida de les dones.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.